15 от дарителите на “Движение Да България” са служители на Nexo. Те са дарили са общо 199 999 лв. за миналата година и почти толкова за 2021, съобщиха от партията.

NEXO с отказан лиценз и на Каймановите острови - още преди месец

Според техните регистри част от тези дарители са партийни членове, учредители и активисти.

Също така се посочва, че ПГ на ДБ ще подкрепи предложението на ГЕРБ да се създаде Временна парламентарна комисия по темата. "Ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии", посочват още от политическата формация.

"След направената от нас вътрешна проверка сред списъка с нашите дарители и въз основа на публично достъпни данни установихме, че за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo", заявяват още от ДБ.

Общо дарените суми от тези лица са в размер на 199 999 лв. за 2021 г. и 199 993 лв. за 2022 г.

Във връзка с появили се в медиите твърдения, че тези дарения представляват 90% от всички дарения, уточняваме следното:

През календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП „Движение Да България“ са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв.

NEXO заличава следи, англоезичният профил на компания изчезна от Wikipedia



Това включва както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция „Демократична България – Обединение“ за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП „Движение Да България“, като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 г. са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички дарения, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица са възстановени в пълен размер.

През календарната 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП “Движение Да България“ са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв.

От партията посочват, че дарените им суми са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании, като всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона.

Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите.

Всички тези дарения са публични. Спазени са стриктно изискванията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства.




Ще продължаваме да се финансираме прозрачно и да търсим подкрепата на всеки един човек. За нас всяко дарение - и това от 2 лв., и това от десетки хиляди е безценно, защото така можем да достигнем до нашите избиратели. Всеки лев в кампанията влагаме, за да разпространяваме нашите идеи", съобщиха от пресцентъра на движението.