Горивата у нас не поскъпват заради войната в Украйна, а защото някой прибира по 10 млн. лв. на ден в собствения си джоб.

Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг в Народното събрание.

По думите му обяснението, че цените на горивата са високи, защото петролът скочил, не е вярно, защото българската рафинерия не ползва петрол от сорта "Брент", а уралски нефт. Цената му в последната една година няма изменение. Акцизите и ДДС-то също нямат покачване.

 Добрев обясни, че действително заради войната цената на сорта "Брент" се е покачил, но уралският нефт е поевтинял - средната цена за май е 78 долара, и е спаднал с 30% спрямо сорта "Брент" в последните три четири месеца.

В същото време обаче горивата за последната една година са поскъпнали с 1 лев. Само за последните шест месеца масовият бензин и дизел са скочили съоветно с 36 и 37%, посочи още той.  

Ето кога стартира мярката за 25 ст. отстъпка за литър гориво

Защо при тези обстоятелства през последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев на литър?, запита Добрев. 

А отговорът: Някой прибира този един лев на литър в собствения си джоб. Общата консумация в България на година е 3,5 млрд. литра. На ден купуваме по 10 млн. литра на ден, тоест някой прибира по 10 млн. лв. на ден.

Добрев припомни, че имаше и предложение за временна комисия, която да изледва какво се случва на пазара с горива. Тя обаче не попадна в дневния ред на депутатите, в петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия.

„Не само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев, цитиран от "24 часа".

Според Томислав Дончев колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо.

"За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира Дончев.