"Днес горещата тема е забраната за внос на зърно в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора“. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки и фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители". Това каза премиерът акад. Николай Денков на редовното заседание в Министерски съвет.

"Нека бъде ясно – освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и ще намали инфлацията", подчерта той.
 
"Досега за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност 146 млн. лева, тези средства биха могли да се ползват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор. Ще осигури работата на заводи за рафинирано олио, биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен като първо, за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лева от субсидии и помощи. Аз съм изненадан, че сектор, който е получил и получава 2 млрд. лева за година може и твърди, че липсва каквато и да била държавна подкрепа. От тези 2 млрд. лева, 890 млн. лева са от ДФЗ по европейска линия, това са евросредства. 388 млн. лева от ДФЗ от държания бюджет, които са отделени така, че да не се дадат по други пера, да отидат за подкрепа на земеделските производители. Отделно 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на МЗХ", каза Денков.

"Твърдението, че държавата няма грижа за сектора, е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания. Второ, от началото на септември проучваме европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки, като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите. Трето, ще поискаме от ЕК допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено на тези на слънчоглед. Четвърто, ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна, като транзит през България за гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура. Пето, ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите. Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един от секторите в държавата", добави премиерът.