Месец след като пое поста министър-председател акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Той призова гражданите да бъдат активни и да поставят проблемите си. Въпросите могат да се задават както по време на живото излъчване, което започна в 8:00 и ще продължи до 9:00 часа, така и да се публикуват предварително в коментарите под анонса на страницата на правителството във Фейсбук.

Денков пое властта на тържествена церемония в Министерския съвет на 6 юни.

Първите две политически формации ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" – "Демократична България" се споразумяха Денков да поеме премиерския пост на принципа на ротацията, а след девет месеца той да предаде поста на бившия еврокомисар Мария Габриел.

Месец по-късно обаче напрежението между двете политически формации по взимане на важни решения за управлението остава, като втори ден се отменя и обявената като редовна лидерска среща.

България ще има нов представител в „Лукойл”. Там има системен проблем. Представителят на България не подава актуална информация. Това заяви премиерът Николай Денков по повод отчета за първия месец управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в отговор на въпроси на граждани.

В МЕ подготвят критерии за провеждане на курс и избор на следващ представител. Очаквам в следващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите, когато изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения.

Запитан ще има ли улеснение за гражданите, за да могат сами да произвеждат ток, той каза, че има поевтиняване на технологиите.

Водят се преговори за актуализиране на методиката за изчисляване на тол таксите. „Очакваме решение до месец”, каза Денков. По три от магистралите – „Хемус”, „Европа”, „Струма” се работи. За АМ „Черно море” се довършва проекта и отчуждаването на имоти, уточни премиерът.