С 49 гласа "за", 81 "против" и 33 "въздържали се" депутатите отхвърлиха на първо гласуване промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Той предвиждаше с разрешение на министъра на земеделието да се отглеждат и преработват растения от рода на конопа, когато са предназначени за производство на продукти без психоактивно действие. 

Макар сред вносителите на законопроекта да стоят подписите и на двама депутати от ГЕРБ-СДС той получи подкрепа в зала само на ПП-ДБ. Владислав Панев изтъкна икономическите ползи от отглеждането и преработката на индустриален коноп, като наблегна на това, че тази култура може да съживи Северозападния регион:


"Това е изключително патриотичен закон, първо, тъй като конопът е традиционна българска култура. Последните, години откакто преработката на индустриален коноп е забранена в България, изнасяме работни места, изнасяме добавена стойност, изнасяме инвестиции за съседните ни държави, може би за стотици милиони левове. Вече преработената продукция се внася обратно за продажба на българския пазар". 

Доскоро управляващи и опозиция се обединяваха в критиките си, че въпреки медицинските ползи - като например за лечение на глаукома и Алцхаймер, имат съмнения във възможностите за контрол, пише БНР. 

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС обаче приведе американска статистика, според която в щатите, където марихуаната е легализирана, зависимостта и престъпността са се повишили:

"При всичките разглеждания, когато сме обсъждали тази тема в здравната комисия, съм задавал въпроса - примерно на МВР, на различните институции, по какъв начин ще се контролира този 003 процента карабиноли, които се съдържат, по какъв процент и по какви методики ще се оценяват. Отговор позитивен нямаше". 

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН допълни:


"Липсата на контрол как ще се направи и коя лаборатория, кои лаборатории, защото индустриалното производство ще изисква много засилен контрол, прави така, че ще бъдат в страната дадени възможности за производства на неща, които могат да бъдат с двойна употреба". 

Росен Костурков от ПП-ДБ опита да опровергае опасенията:

"Индустриалният коноп и марихуаната са две коренно различни растения и всички приказки, особено от медицински лица, че ние с разрешаването на преработката на индустриален коноп, от който се правят индустриални продукти - въжета, тухли, масла, изолации и т.н. разрешаваме марихуаната, е, даже не и популизъм, не знам какво е, това е престъпление". 

Този законопроект беше отхвърлен от трети парламент.