ДПС иска да участва в редовно правителство, каза председателят на партията Мустафа Карадайъ днес. Той добави, че ще участва в лидерска среща с ГЕРБ, без да уточни кога ще се проведе тя.

ГЕРБ започна разговори за подкрепа за правителство с ДПС, БСП, ИТН и “Възраждане” по-рано през седмицата, след като се отказа от преговорите с коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не иска коалиция с четирите партии, но ще търси подкрепа за правителство. В неделя зам.-председателят на партията Томислав Дончев определи кабинет с подкрепа от тези партии като “авариен вариант”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди в неделя желанието на ДПС да участва в управляващо мнозинство.

“Мислим, че трябва да има правителство и това го повтаряме вече две години”, каза Карадайъ пред журналисти в село Караманци, община Минерални бани, съобщи svobodnaevropa.bg. “Правителство, подкрепено и с участие на ДПС като част от мнозинството, което ще го излъчи, за да има стабилност и сигурност”.

Той каза още, че ДПС ще участва в лидерска среща с ГЕРБ, инициирана от партията на Бойко Борисов.

“В момента на база това, което се заяви от ГЕРБ, нашите експерти се видяха с колеги от тяхната група и по техни заявки предстои лидерска среща”, каза Карадайъ, без да уточни кога ще се проведе срещата.

В четвъртък ГЕРБ проведе отделни разговори с парламентарно представените партии ДПС, БСП, ИТН в търсене на подкрепа за управление с първия мандат. След срещите беше съобщено, че председателите на формациите ще решат на лидерска среща дали и как би могло да бъде съставено правителство.

За избирането на редовен кабинет са нужни гласовете на поне половината депутати плюс един - 121 души, ако са се регистрирали и гласуват всички 240. ГЕРБ, ДПС и ИТН имат общо 116. ГЕРБ, ДПС и БСП - 128, а общо четирите партии събират 139 народни представители. “Възраждане” е отказва да подкрепи кабинет с мандат на друга партия.

В сряда партията на Бойко Борисов отказа да преговаря повече с коалицията ПП-ДБ за съставяне на правителство. Причината за това решение е отказът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в състава на проектокабинета си, който представи във вторник след искане от страна на партията на Борисов.