„Зелено движение“ ще се яви на изборите „2 в 1“ извън „Продължаваме промяната-Демократична България“. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е било взето от партийните органи. 

„Зелено движение“ е една от трите партии в ПП-ДБ.

„Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. „Зелено движение“ традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си“, уточняват от партията в позиция до медиите.

„Участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в „Зелено движение“ имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията“, пишат от пресцентъра на партията.

Те посочват, че влияние върху това решение оказва и фактът, че са част от отделно европейско политическо семейство – Европейската зелена партия. От партията заявяват, че решението на Националното събрание „не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС“.

„Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което „Зелено движение“ не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на Конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото“, посочват още от партията. 

Те благодарят на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитат, че в бъдеще предстоят още много усилия в общите им каузи. 

„Зелено движение“ (преди „Зелените“) е зелена политическа партия, учредена на 18 май 2008 г. в София. Според своя устав партията се бори за „защитата на околната среда и запазването на природата като постоянна действаща доктрина и приоритет в настоящото и бъдещото устойчиво развитие на държавата и гражданското общество.“ Партияра е пълноправен член на Европейската зелена партия (ЕЗП) от 12 май 2013 г.

В момента „Зелено движение“ се оглавява от двама съпредседатели – Тома Белев и Даниела Божинова. Преди това водещите фигури на партията бяха Владислав Панев и Борислав Сандов. През 2021 г. те, както и целият Изпълнителен съвет на партията подадоха оставки заради „незадоволителните резултати“ на изборите тогава.