Правени са какви ли не политически инженерства. Благодаря на ДПС и ИТН. Мога от сега да ви напиша заглавията: "Купиха", "продадоха се" - нещо, което ние сме отрекли, като морал и сме го приели като морал за коалицията ни. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в централата. 

"Не можехме да заченем правителство, на което да се сложи грях. Искам да благодаря на Мария пред вас. Всеки един българин би мечтал веднъж да е еврокомисар, а не два пъти. Вместо да отиде на Г-7, тя дойде в България, подаде си оставката и застана до нас. Изигра огромна роля в следващите ни действия, огромна евроатлантическа подкрепа. 

След като разговаряхме с лидерите, нито една от партиите не се нае да разговаря с някой да не дойде, да не влезе и да си турим петно. На преговорите отидох с 69 депутати, а тя със 116", каза той. 

"С ПП и ДБ почнахме отзад напред. Те са с 64 депутати, а ние със 116. Следват нови избори. Дори да се приеме бюджет, той няма да има никаква политическа тежест, нито може да бъде направен по политики", смята Борисов. 

Той заяви, че ГЕРБ не желае да остави важните въпроси за решаване от поредното служебно правителство. 

"Решихме да чуем ПП и ДБ и разбрахме, че в първия мандат не могат да направят нищо с нас, защото са поели ангажимент. Не че ние не сме, но целта зад всичко това е България и нейната геополитическа ориентация", обясни още той. 

"Има кога да се скараме пак и да се мразим. Българите сме такива. Това беше трудно решение за тях и трудно решение за нас. Какво ли не ми написаха - че съм предал и разтурил ГЕРБ, а тук пише "европейско развитие на България", тук стои украинското знаме. И 5% да станем, ще сме истинска центристко-дясна европейска партия", твърдо отсече лидерът на ГЕРБ. 

"Ние можем да сме много различни и да не се понасяме, но само това е шанса да ползваме огромните възможности на Европа. Зад нас в момента има огромна подкрепа за днешното ни решение. Защото това действително, няма да ползвам думи като "исторически", но е отговорно. Отговорност в името на държавата и затова приехме всички компромиси. Нека да ми говорят, че съм се навел и че съм слаб. Да говорят каквото искат. Само ако ние сме в управление можем да решим проблемите и със Северна Македония и ще се разберем с тях. Като виждат разградена държава и си правят каквото искат", каза още Борисов.