Абсурд е за лидера на ПЕС, коментират в БСП

Изненадваща комбинация за евровота разигра президентът на ПЕС Сергей Станишев.

“ГЕРБ ми отправят вече намеци в тази посока - казват, че имат гражданска квота”, заяви той пред БНТ в отговор на въпрос дали е възможно да се кандидатира като независим за нов евродепутатски мандат, ако Корнелия Нинова не го вкара в листата на БСП.

“Това не е въпрос само на волята на председателя. В подреждането на евролистата трябва да има политическа логика. Представете си лидерът на БСП да не е в българския парламент - винаги ще се получи разминаване между група и партия. Същото важи и за европейското ниво и е важно да има координация между ПЕС и групата на партията на ПЕС в ЕП”, обясни Станишев защо е важно лидерът на евросоциалистите да е в Европарламента. “Тази координация е изключително важна и с оглед на преговорите в Европейския съвет, където са премиерите на ПЕС, и в ЕП, където е групата ѝ”, обобщи той.

Не е тайна, че Станишев и Нинова са в обтегнати отношения. Председателката бойкотира конгреса на ПЕС в Лисабон в началото на месеца, на който той бе преизбран. Неофициално се говори, че Елена Йончева ще е в челото на листата. “Ако някой мисли, че ще скара Елена и мен, няма да го постигне”, коментира Станишев вчера. Преди дни той изпрати до Нинова и БСП писмо с призив за единение, защото залогът е такова представяне на евровота, което да позволи битка за по-социален ЕС.

И от ГЕРБ, и от БСП замълчаха по въпроса вчера. Водещи фигури от двете централи обясниха за “24 часа”, че всеки коментар би породил спекулации. “Абсурдно е лидерът на ПЕС да се кандидатира от дясна партия”, казаха от “Позитано”. Червената евролиста ще се реди след конгреса на БСП през януари. Местните структури по устав правят номинациите, после Националният съвет ги гласува. Списъкът ще се утвърди през март.

“Предизборната кампания за евроизборите ще бъде да се гласува за представители на БСП в ЕП, които са против Истанбулската конвенция.” Това заяви Нинова пред Дарик радио в събота, като така даде да се разбере, че Станишев, който брани конвенцията, е малко вероятно да оглави евролистата.