Малко преди 11 часа кандидатът за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева пристигна на „Дондуков“ 2 при държавния глава Румен Радев.

Днес изтича срокът за съставяне на служебен кабинет. Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева представи пред президента попълнен с имена на министри проектокабинет.

"Имах 10 дни да сформирам служебен кабинет за нормалното функциониране на държавата", каза Кожарева пред Радев. "Диалогът и уважението са много важни в моята работа, вие това ще го видите по отношение на институциите", допълни тя.

"Ще работим целенасочено в две посоки - организиране и провеждане на честни избори", каза още тя.

Списък на предложените за служебни министри:

Министър-председател – Горица Кожарева

Кожарева е вторият служебен министър-председател, избран според шестата поправка на Конституцията. Магистър е по специалност „Счетоводство и контрол“ в Стопанската академия „Д.А. Ценов“, Свищов. През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата. Била е член на Консултативния съвет на Сметната палата, както и главен експерт в НАП.

Вицепремиер и служебен министър на финансите - Людмила Петкова

Тя е родена през 1967 година. Има магистърска степен по "Икономика и управление на търговията" от Университета по национално и световно стопанство. От 2014 година Петкова заема поста директор на Дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите. От 2013 до 2014 година е била заместник-министър на финансите. Има професионален опит като началник на отдел и заместник-директор на дирекция в Национална агенция за приходите.

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Той е професор по управление на образованието в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", Директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти на университета. Той е заместник-декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Преминал е специализация по Образователно лидерство в Банкстрийт колеж по образованието, Ню Йорк, през 2014 г. Автор е на над 100 научни публикации, издадени в България и чужбина.

Министър на земеделието - Георги Тахов

Роден е през 1971 г. Завършил е езикова гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик. Той е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”. Притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол” от ВФСИ „Д. А. Ценов”, Свищов, „Право” от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред” от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия.

Министър на икономиката - Петко Николов

Магистър е по „Право” от Софийския университет  „Св. Климент Охридски”. Специализирал е валутен, митнически и данъчен контрол, както и наказателно-правни науки.  Магистър е по финанси. През 2001 г. е назначен за председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. От 2003 г. до юни 2016 г. е председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтин Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Следваше държавният глава да издаде указ за назначаване на служебния кабинет, за дата на предсрочните парламентарни избори, а Горица Кожарева да положи клетва в Народното събрание. Президентът обаче постави ултиматум. Той пожела вътрешният министър Калин Стоянов да бъде сменен до 15 часа. Кожарева обаче отказа и Радев обяви, че няма да подпише указ. 

"Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение министър Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи", посочи Кожарева.

Президентът подчерта, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев продължава да работи.

Очаквайте подробности!

Номинираната за служебен премиер представя състав за кабинет