Вече е ясно – БСП няма да състави кабинет и ще върне мандата още на 5 май, когато президентът ще го връчи на Корнелия Нинова.

БСП реши ще излъчи ли правителство с третия мандат

Това означава, че след връщането му, президентът Румен Радев трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови парламентарни избори.

Избори за ново Народно събрание се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Това означава, че парламентарните избори ще бъдат на 4 юли, ако Радев има готовност веднага да обяви служебното си правителство, или на 11 юли, ако му трябва още една седмица.

Служебното правителство ще действа до конституирането на редовен МС. Радев няколко пъти подчерта, че е нужно действащото НС да приеме актуализация на бюджета, но тя се предлага единствено от правителството. Кабинетът в оставка на Борисов няма такива намерения. 

Към момента държавният глава не обелва и дума за това кой ще оглави бъдещ служебен кабинет, какъв ще е съставът му. Ясно е обаче, че далеч преди това Радев се готви за подобен ход, имайки предвид анонсите на партиите на протеста, че този парламент няма да изкара дълго и ще се ходи отново на избори.

Първото служебно правителство на този президент бе назначено на 27 януари 2017 г. Тогава то бе оглавено от блестящият юрист - проф. Огнян Герджиков. Едва ли сега той ще намери място, още повече, че яростно разкритикува изборните промени, както и закриването на спецпрокуратурата.

Пред медиите при дни той изрази недоумение и възмущение от начина, по който се взимат важни решения - с бързане, на пожар, без професионална дискусия.

"Как може законодателят да действа така, то бива, бива самодейност, вулкан ли е изригнал... Срам ме е да бъда гражданин на държава, в която важни решения се вземат по такъв начин", каза тогава той.

Затова сега се въртят два варианта за служебен премиер. Първият е ген. Стефан Янев, който бе вицепремиер и министър на отбраната в първия служебен кабинет на Радев. Вторият е съветникът на президента по правните въпроси Бойко Рашков.

Остава ни само да видим кого ще предпочете президентът и коя ще е датата, посочена от него, за предсрочни избори.

А тяхната организация ще е съобразена изцяло с новите промени в Изборния кодекс, които влязоха в сила – с нова ЦИК, назначена от президента, изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели и без лимит за секциите в чужбина.