Започнаха проверки на оръжейните заводи в цялата страна. Заповедта е на Министерски съвет, а поводът - взрива в складовете край Карнобат. Първата такава проверка беше извършена във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот.

Проверката за сигурността на ВМЗ-Сопот беше водена лично от икономическият министър Богдан Богданов. Той заяви, че е разпоредил да има допълнителна охрана, включително и с жива сила на подобни складове и цехове.

„Това, което трябва да се знае в случая е, че няма в момента потенциален риск за производството. То работи на максимален капацитет. Разбира се това, което е необходимо да се направи е да има един по-добър синхрон между държавата и бизнеса. Трябва да се актуализират и мерките за охрана, Трябва да се знае, че ние работим в една много по-различна ситиация от преди“, каза министър Богданов.

 
Държавата предприема мерки, за да обезпечи сигурността на заводите. Използва се и ресурс на МВР.
 
„Там, където установяваме наличие на дефицит откъм мерки за сигурност, ние ще предприемем всички необходими действия, така че да повишим нивото на сигурност откъм чисто технически системи, които касаят охраната на тези заводи. Така че нивото на сигурност да бъде по-виско, което ще даде първо гаранция за производителите и второ - сигурност в целия район“, каза директорът на ГД „Национална полиция“ Атанас Илков.
 
След взрива в Карнобат, днес започна оглед на мястото.

„На този етап не можем да изключваме никакви версии, защото все още не сме започнали огледа на местопроизшествието”, обясни директорът на полицията. Той увери, че след като направи огледа на местопроизшествието и се съпоставят фактите и обстоятелствата с миналогодишния инцидент, тогава може да се правят паралелни изводи.

Предстоят проверки на оръжейниците в Казанлък и в Трявна.