Министърът на енергетиката Александър Николов, който е от квотата на "Има такъв народ", и неговите заместници ще подадат оставките си в понеделник, каза зам.-енергийният министър Пламен Данаилов в ефира на телевизия Euronews Bulgaria.

Засега обаче Николов не е коментирал лично казуса, след като по-рано тази седмица лидерът на “Има такъв народ“ Слави Трифонов каза, че изтегля министрите от партията си.

Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството на енергетиката, е предложеното от "Има такъв народ" продължаване на договора с “Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки, каза Данаилов.

Данаилов за първи път обявява, че ИТН са били против решението на кабинета да не се плаща в рубли на "Газпром", което доведе до едностранното спиране на доставките на природен газ в края на април. По думите му тяхната идея срещнала отказ от страна на вицепремиера Асен Василев.

Данаилов каза, че това решение е взето от Министерски съвет, а екипът на Николов се съобразил с него.

"Решението "Булгаргаз" да спре да плаща на "Газпром" беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене".

Той смята, че България трябва "да изпрати покана до "Газпром" да се продължат доставките на природен газ" и да се проучат условията на руската страна.

Данаилов се оплака, че Асен Василев много се е месил в работата на екипа в енергийното министерство.

“Министър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на БЕХ. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят...", каза още той. Според зам.-министъра това правителство е приключило и трябва да си отиде, а септември да има избори. 

Данаилов коментира още, че цената на газа, който ползваме в България, е по-висока от средната в ЕС. Зам.-министърът подчерта, че трябва да се изпрати запитване на “Газпром“, за да кажат при какви условия могат да доставят синьо гориво, за да не разчитаме само на доставките от втечнен газ.

Министрите на регионалното развитие и на спорта Гроздан Караджов и Радостин Василев вече подадоха оставки. Очаква се това да направи и външната министърка Теодора Генчовска.