Иван Гешев дава специално изявление пред медии.

Очакваше се главният прокурор да пристигне на разпит на ул. "Черковна" в София, където се намират кабинетите на някои от прокурорите на Софийската градска прокуратура. Малко по-късно министърът на правосъдието Крум Зарков насрочи изслушване на Иван Гешев и Борислав Сарафов на заседание на Пленума на ВСС на 25 май /четвъртък/.

Гешев не се яви на разпит в СГП

Гешев трябваше да даде обяснения във връзка с проверка за търговия с влияние и политическа корупция. Тя е образувана по сигнала на заместника му Борислав Сарафов срещу него, но и по казаното от самия Гешев на изявлението му миналия понеделник. Той обеща, че след като даде обяснения в прокуратурата, ще говори и пред кадровия орган.

Аз съм българин, мъж и магистрат и когато кажа нещо държа на думата си, а като юрист мога и да го докажа. Аз спазвам законите и конституцията, затова търпеливо изчаках да дам сведения по определения законов ред, а именно - в петък това, което ще ви покажа и разкажа е свързано с политическа корупция. Това заяви главният прокурор по време на извънреден бирифнг.

"Дадох обяснения пред пет наблюдаващи прокурора в СГП. В хода на проверката по сигнал депозиран от лицето Борислав Боби Сарафов. Това, което ще ви разкажа днес е това, което ЕП описа като "покушение срещу държавата", заяви още той.  

"Това е престъпна схема. А дали е престъпна или не, ще се прецени от магистратите в хода на съответните процедури и ще кажа, че ходът на прокверки няма т.нар. следствена тайна, така че аз в качеството си на лице, от което са снети обяснения, съм длъжен да кажа истината. Истината ще ни направи свободни. Втората причина да съм тук и да кажа тези неща, въпреки насроченото изслушване от ВСС е, че нямам пречки да кажа същите неща на това изслушване.

Ще искам да бъдат чути от ВСС на закрито заседание на пленума. В качеството на лице по различни процедури в съдебната власт ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт. Затова ще поискам част от заседанието да бъде закрито", допълни Гешев.

Според него не трябва да се срамува съдебната власт, а тези, които хората наричат "олигархия" и "мафия". 

"Българската прокуратура продължава да работи само в интерес на българските граждани. Това, че, без да визирам, някъде има един плъх от 5000, не е новина за никого. Във всеки колектив има черни овце", коментира още главният прокурор. 

Гешев и Сарафов на изслушване във ВСС в четвъртък