"Не може да има втора нота, може първата да бъде оттеглена. Изявлението на Митрофанова не е коректно, тя не може да взема еднолично решения. Затварянето на посолство не означава прекратяване на дипломатическите отношения. Изгонването на руски дипломати е решение на министър-председателя, не е решение на Външно министерство, то е използвано като пощенска кутия". Това заяви експертът по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев за "Твоят ден".

По думите му всяка една нота е към конкретна персона, няма "персони нон грата". "Груповото изгонване е политически акт. Ние сме допуснали тези дипломати. В следващо правителство докладът ще бъде предоставен, но имаме съмнения, че няма съдържателен доклад на ДАНС по казуса. Не може ДАНС да бъде използвана като служба за изпълнение на поръчки. ", коментира той. Той допълни, че всяка една подривна мрежа трябва да бъде прекъсната", категоричен е той.

От своя страна Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията посочи, че никой не е подсказал какво е имало в доклада на ДАНС и дали е съдържал факти или е бил само списък с имена и данни. "70 човека са огромна работа. Темата за многочислеността на руските дипломати у нас беше табу. Големия проблем е, че е необходим огромен ресурс да се направи нещо срещу тях. Отдавна е трябвало да започнат преговори за съотношението в броя на служителите на руското посолство у нас", обясни той. 

Според него решението на Митрофанова е съгласувано, а не еднолично, но едва ли нотата на България ще бъде оттеглена.