Дискусията в парламента преди гласуването на проектокабинета "Денков-Габриел" за пореден път излезе от добрия тон, а депутати започнаха да си разменят обвинения, обиди и непристойни знаци. 

От името на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков представи кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател.

В пространна реч той определи Денков като един от "топ учените в света" и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хил. цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер.

Петков обяви ще даде ли имунитета си

Грешка на езика на Кирил Петков предизвика смях в пленарната зала. В изказването си бившия премиер заяви, че "голяма част от предприемачите от СиЦилиевата долина идва от Европа". Последва смях от всички банки и се наложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина, пише TrafficNews.bg.

НА ЖИВО: Остри реплики между депутатите преди гласуването за кабинета "Денков-Габриел"

Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

"Решаването на политическите кризи никога не може да се случи по начин, който да е удобен за политическите участници. Кабинетът, който ще гласуваме днес, не е представителен на мнозинството. Компромисът беше направен само от нас в името на България. Ясно и на висок глас искам да ви заявя: Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Никога не сме работили за личните си образи. Единственото, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, е образът на България, за да може тя да има достойно място в Европа, да влезем в Шенген и еврозоната”, каза Сачева на ПП-ДБ.

Тя се обърна и към своите от ГЕРБ, които „с противоречиви чувства ще подкрепят кабинета „Денков-Габриел”: „Всички мои колеги са убедени европейци. Всички обичат България, преминали са през много трудности и изпитания. Днес, колеги, не даваме кредит на доверие, а на време”.

“Днешният избор бе много труден. В новото правителство има хора, които винаги бих подкрепил и такива, които никога не бих подкрепил. Днес се налага обаче да проявим разум”. Това заяви най-възрастният народен представител в 49-ото НС и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Корнелия Нинова категорично заяви, че БСП няма да подкрепи този кабинет.

Парламентарната история познава политически компромиси в името на България. Това, което се гласува днес обаче, не е политически компромис и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране в последните дни минава буквално през трупове", каза Нинова. Лидерът на БСП направи сравнение между изкуствения и естествения интелект и хвърли топката към "Възраждане". 

Куче е оставено в клетка в Пловдив. Някой търси ли го? СНИМКИ

"Не знам за какво  г-жа Нинова си говори с изкуствения интелект, но един разговор с естествения интелект на главния прокурор я накара да си смени мението за първия мандат", контрира я Любен дилов от ГЕРБ. 

Критики отправи и Филип Станев от ИТН:

"Господин Борисов, когато се погледнете в огледалото виждате ли там Пеевски, Карадайъ, Кирил Петков Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов? Да, виждате, защото вие сте едно и също - срам за българската демокрация. Вие сте лигата на необикновените джентълмени и измамници. Вие измамихте всички български граждани. Стига ала-бала". 

Радостин Василев заяви категорично, че няма да подкрепи кабинета "Денков - Габриел" и го определи като "един от най-срамните кабинети в новата история на България". 

Гешев внесе допълнителни материали по искането за имунитета на Борисов

"Това правителствот обединява необединимото в някакви лични интереси, интереси на някакво посолство, но не и в интерес на българския народ", добави Василев. 

От името на "Възраждане" Николай Дренчев повтори от трибуната, че партията няма да подкрепи избирането на кабинет. Той атакува лично кандидат-премиера Николай Денков, когото многократно нарече "лицето Николай Денков" по модела, по който главният прокурор Иван Гешев започна преди месец да говори за бившия премиер Бойко Борисов, заплашвайки го.

Дренчев обвини Денков, че като образователен министър е превърнал министерството в "печатница за фалшиви дипломи" и че няма морал.


"Пътят към политическия ад е постлан с политически компромиси както знаете", заяви  Гроздан Караджов от ИТН пред депутатите.

Той заяви още, че управленската коалиция е "коалиция на лъжата". 

От ПГ на "Продължаваме промяната" (ПП) подхвърлиха няколко реплики по негов адрес, след което той направи неприличен жест - наподобяващ орална любов и получи наказание от председателя на Народното събрание.