Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка.

Припомняме че вчера Младежкото БСП поискаха оставката ѝ. Днес председателят на Националния съвет Габриел Вълков разкри подробности за мотивите им. Той обясни, че в основата са изборните резултати.

Според 100% обработени протоколи от вота 2 в 1 БСП е пета сила в Народното събрание. Партията получи подкрепата на 7.06% от отишлите до урните, или 151 557 гласоподаватели.

„Събрахме Изпълнителното бюро и анализирахме ситуацията. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. На тези избори няма победител, защото всички, без ДПС и ИТН, губим гласове, най-много ПП-ДБ”, посочи Нинова на извънреден брифинг.  

Според нея фрагментацията означава нестабилност. По думите ѝ вече няма голяма партия. „ГЕРБ, макар и да са първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от 1/10 от българските гласоподаватели”, допълни тя. И изтъкна, че е станало ясно, че вляво „няма нищо друго сериозно, освен БСП”.

Нинова обясни, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП не стана ясно.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците на Нинова, който да довърши мандата, да организира пълен цикъл на отчети и избори, които започват в цялата партия. „Това означава нови общински председатели, областни председатели, структури на женското и младежкото движение, както и това на ветераните”, поясни тя.

Ще бъде организиран пряк избор на председател през септември и конгрес през октомври. „Това е процес, който партията трябва да извърви и мерките, които трябва да вземе за промяна на състоянието, в което се намира в момента”, каза още Нинова.

Тя подчерта, че е определена за председател на партията от всички членове на БСП чрез пряк избор. И призова тази практика да се запази и за следващия председател. „Членовете на БСП са тези, към които се подава оставката. Това е при прекия избор”, обясни Нинова.

Вчера стана ясно, че и председателят на партия "Да, България" Христо Иванов също реши да напусне поста си. Така Иванов поема своята лидерска отговорност за слабото представяне на коалицията ПП-ДБ на изборите

Младежкото БСП поиска оставката на Нинова. Какви са мотивите им?

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"