Два кораба с български моряци бяха похитени край бреговете на Йемен след началото на войната между Израел и „Хамас“. На борда на кораба „Руен“ има 18 моряци. Осем от тях са българи.

„Разполагаме с информация от първия час след нападението. В постоянна връзка сме с всички институции, които могат да окажат съдействие. За нас е водещо доброто здраве и връщането на сънародниците ни. Със случващото се в Ивицата Газа видяхме, че в цялата област се случват неща, които поставят под опасност сигурността на корабоплаването и международната търговия. Такива действия са неприемливи“.

Това каза вицепремиерът Мария Габриел.

„Двамата български моряци от първия похитен кораб „Галакси лийдър“ са в добро здраве. Два пъти е имало контакт със семействата им. Следим ситуацията ежеминутно, за да можем да реагираме. Сънародниците ни са добре“, подчерта тя в ефира на bTV.

Шенген

Денков обяви условието на Унгария за падане на ветото за Шенген

„България настоява именно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е силна заради показателите и фактите“, обясни вицепремиерът.

„Имаме добра координация по отношение на Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще допринесе затова пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България разбира вътрешнополитическите ситуации, но ще отстоява извоюваното“, подчерта тя.

Кап. Данов за похитения кораб „Руен": Преговорите може да са тежки и дълги

„Идеята поетапното влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединяване, което очертава влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало голяма яснота и да успеем да се позиционираме в края на един процес. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние искаме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат резерви, трябва да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в следващите месеци и години, когато темата за миграция ще се повдига на европейско ниво“, добави вицепремиерът.

„Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е важно каквото и да има като допълнителни доброволни мерки, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското споразумение, да се повдига темата за шенгенското пространство, което има нужда да бъде подобрено“, каза още Мария Габриел.