Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, в качеството си на принципал на Българската банка за развитие, освободи двама от членовете на Надзорния съвет на Банката – Валентин Михов и Васил Щонов.

В мотивите на решението се посочва, че на 19.10.2021 г. управителният съвет на Банката е взел решение за изготвяне на предложение до едноличния собственик на Банката (държавата в лицето на министъра на икономиката, а след това – на министъра на иновациите и растежа) за стартиране на процедура по емитиране на необезпечена облигационна емисия. Нейният размер е до 500 млн. евро, със срок до 7 години и с цел рефинансиране на дългосрочни задължения на Банката. Със същото решение управителният съвет на ББР избира банки и консултанти по облигационната емисия.

Два дни по-късно Надзорният съвет в тогавашния си състав одобрява решението на Управителния съвет за издаване на облигация, като впоследствие е трябвало да упражни контрол дали тя се издава с разрешението на собственика на капитала в лицето на министъра.