Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви в системата, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

"Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни Петков.

Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим, добави Петков.
"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков.

Той обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки.

"Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия", посочи министър-председателят.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят.

Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още Кирил Петков.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът .