Московският патриарх Кирил скоро ще назначи нов предстоятел на храм „Св. Николай” в София, за да бъдат отворени вратите на руското подворие възможно най-скоро. Веднага след назначаване на нов предстоятел и изпращането му в България, Руската църква трябва да отвори врати.

„Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храм. „Св. Николай” възможно най-скоро”, се казва в позицията на Руската църква.

Московският патриарх Кирил изразява увереност, че политическите сили, „зад които стои врагът на човешкия род”, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви, предаде Нова тв. 

"Снощи от два и половина, сега ме пуснаха да мина. По 15-20 часа чакаме тука. Дано да се оправят нещата и да стане качествен ремонта, за да преминаваме по- добре, да изкарваме пари", споделя един от шофьорите пред БНТ. 

"Ремонт на ремонта ремонта, да. Румънците направиха ремонт, един път го направиха, нашите тук, какво става- не знам?", добавя друг.

"Август месец пак беше затворен, рязаха го, чистиха го, не го асфалтираха целия, на пресечки го направиха. Не го направиха тогава ами го направиха сега- нямам думи, нямам думи!", обясни техен колега.

За денонощие през Дунав мост преминават над 1500 камиона. Ремонтът се налага заради деформация на фугите.

"Това е в следствие на интензивния тежкотоварен трафик се получават деформации в някои от елементите на делатационните фуги. Това води до недобро отводняване с цел да се предотврати понататъшно въздействие на мостовото съоръжение се предприемат този авариен ремонт", заяви инж. Васил Гоцев, експерт в „Областно пътно управление“-Русе.

Дунав мост е построен преди 69 години. В българския участък основен ремонт не е правен.

„В програмата на АПИ има предвиден извършване на основен ремонт в края на месец август е стартирала обществена поръчка по отношение на основен ремонт. Относно българския участък е 1057 метра, който ще бъде извършен този ремонт“, добави още Васил Гоцев.

Очаква се ремонтните дейности по Дунав мост да приключат на 5 октомври.