Унизително и недопустимо - така българското Министерство на външните работи определи днешното отношение на македонските власти спрямо България и българския народ в позиция, изпратена до медиите.

Има арестувани българи на границата с РС Македония

Както “24 часа” писа, македонската страна отказа да се поклони пред мощите на Гоце Делчев заедно с българската делегация начело с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Освен това българи бяха връщани на границата. Доскорошният депутат от “Възраждане” Ангел Ангелов и други двама българи пък бяха задържани на ”Гюешево” след сблъсък с македонските граничари, очаква се те да бъдат съдени по бързата процедура.

Ето пълния текст на позицията на министерството:

В периода след 1991 г. Република България последователно демонстрира искрено желание за развитие на добросъседски отношения с Република Северна Македония. След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. бе установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев.

Йотова: РС Македония сама блокира членството си в ЕС