След близо 4-часова почивка партиите се върнаха в пленарната зала, за да продължат първото заседание на 48-ото Народно събрание. Дебатът продължава да бъде около фигурата на председател на парламента.

“Първят ни консенсус бе да сме обективни и конструктивни в правилата, които предлагаме. За ПП важните за нас критерии за избор, включват предишен опит като председател на НС или като зам.-председател. Второ, важно е човекът да е неконфликтна личност. И най-важното: да се издигат кандидати с високо обществено доверие”, предложи Кирил Петков. “Ако направим дискусия по тези три неща, не си подвикваме и се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което очаква обществото”, допълни той. 

Той предложи още всяка група да номинира един или двама кандидати от друга политическа сила. “Може да ви се струва различно, но единственият начин за тези червени линии, станали пропасти, е да ги затворим рационално, разумно и по различен от последните два начин”, посочи Петков.

Депутатите се събраха. Ще успеят ли да изберат председател на НС

“Повече от 30 часа водим един и същ дебат. Мислехме, че поне всеки от нас е готов на някакви отстъпки, да ДБ предложи вчера изход. Ние макар да съзнавахме, че това не е разпоредба на Конституцията оказахме подкрепа, поехме подадена ръка за консенсус”, каза Десислава Атанасова. “След поредния председателски съвет заявих, че оттегляме и нашата номинация. Макар, че партията събрала най-много обществено доверие, трябва да получи поста пръв сред равни, и това не получи консенсус. Предложих да се обединим, да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическа пристрастност”, допълни тя и отново предложи поста да заеме най-възрастният депутат в 48-ото НС.

"Това, което Конституцията залага, е най-възрастният сред нас да открие почетното заседание, на което да бъде избран председател. Който да има желанието, да е способен, и да ръководи залата така, че тя да приема закони и решения". Това каза съпредседателят на ПП Асен Василев. "Този парламент се очертава кратък. Ако по тази позиция не можем да изберем фигура, представете си нататък как ще е", обърна се той към своите колеги.
 

Провал: Отново не избраха председател на парламента

Той посочи, че за ПП е важно човекът, който ще ръководи "краткия живот на парламента", да го ръководи активно. "Затова предлагаме като критерий кандидатите да имат опит в ръководенето на НС. Второто нещо, според мен може би по-лесно ще се прецени кой е конфликтен - което дисквалифицира мен като кандидат за поста. Имаме достатъчно равни в тази зала, и можем да изберем човек, който няма да взривява залата", допълни той и призова:"Нека за краткото съществуване на този парламент да помислим кой е човекът - независимо от партийната принадлежност, който може да направи така, че краткият живот на парламента няма да е загубено време за България. Човек с натрупани познания, и който ще направи този парламент продуктивен".

По време на дебата лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че от партията също оттеглят своя кандидат за председател на НС - Петър Петров. "Предлагаме отново да се излъчат кандидати, които няма да предизвикват реакция „този не“, а първата реакция да бъде „този кой е“, допълни той. 

“Това е най-тежкият удар върху парламентарната република и демокрация, и партийната система”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Като че ли има нагласа за избори”, добави тя. “Трудно извадихме БСП от етикета „статукво“ и влязохме в съюз с други партии, започнахме промяната. Връща се онзи дух на залепяне на партии на статуквото и партии на промяната. Не приемаме репликата, че трябва да се видим в зала Запад и да няма задкулисие, излиза, че ние сме се събрали в председателския кабинет и излиза, че в залата дискутираме нещо задкулисно. БСП няма да се превърне в образ на задкулисие”, подчерта Нинова. 

 

ПП поканиха партиите на публични консултации