Депутатите се събраха днес, за да направят нов опит да изберат председател на Народното събрание. Пленарното заседание започна в 10.00 часа.

То бе открито от Вежди Рашидов.

От ГЕРБ обявиха отново, че тяхната номинация е Росен Желязков.

При условията на разговори между парламентарните групи, каквито имахме тази сутрин на председателския съвет, това вероятно ще бъде последен опит, за да се търси в пряк двубой председател ан 48-ото НС. Ако и това не помогне, тоново ще се наложи свикване на ПС и търсене на други решения", каза Десислава Атанасова.
Андрей Гюров от ПП потвърди, че партията му няма да номинира кандидат.

"Възраждане", ДПС и БСП също отново номинираха кандидатите си - на Петър Петров, Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера, първото пленарно заседание на 48-ото НС бе прекратено - без избран председател. След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След заседанието от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на "Демократична България". БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи.

Вечерта обаче се стигна до частична развръзка на блокирания избор, тъй като "Продължаваме Промяната" обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, макар според тях той да е най-достоен. ПП няма да издигат кандидат на заседанието днес.