Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов влезе в Президентството, където му беше връчен мандата от президента Румен Радев за съставянето на правителство.

Опциите пред него са две – или да го приеме и да се опита да състави кабинет в седемдневен срок, или да го върне, за да се завърти политрулетката с вторите.

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов от ГЕРБ-СДС

Ако ГЕРБ се опита да състави свое правителство, то няма да получи подкрепата на нито една от останалите 5 партии, които са в парламента, стана ясно още вчера след консултациите при държавния глава.

А имената на бъдещите проекто министри обаче са ясни, премиерът в оставка Бойко Борисов вече ги обяви от болничната си стая.

Борисов представа проектокабинета на ГЕРБ. Кой кой ще е в него?

Ако се откажат - то вторият мандат отива в ръцете на партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ", която пък вече получи ясна подкрепа от другите две фармации на протеста, които влязоха в 45-тото НС, а именно "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". БСП и ДПС също предложиха подкрепа, без да участват в състава на правителството, но поставиха своите изисквания.

Днес обявихме персоналния състав на проекто-кабинета. Хора с ясни биографии, които са готови от първия ден на встъпването в длъжност, да влязат в ролите си за решаване на пандемичната обстановка. Това обяви кандидатът за премиер на ГЕБР-СДС Даниел Митов, след като получи мандат за съставяне на правителство от президента.

"Подкрепа ще търсим първо от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Ще поканим официално "Демократична България". Ние ще  ги поканим. Надявам се, че може да се възстанови нормалното държавническо говорене. Казвали се, че кампанията отмина и сме в период, в който трябва да се работи. Ще мислим, ще поканим и групата на "Има такъв народ" и ще обсъдим сериозно варианти какъв кабинет може да се състави", заяви Митов.

Той отрече неофициално да са водени никакви разговори. "Няма да бавим излишно процедурата", увери Митов.