От 10 часа днес започва първото заседание на новоизбраните 240 депутати.

То се свиква с указ на президента, който бе обнародван на 11 април 2023 г. в брой 34 на „Държавен вестник“. Съгласно Конституцията се открива от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.


"На мен се падна честта да открия и 49-ото НС. Молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е начинът да може България да се оттласне от дъното. Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност и надежда за нещо по-добро". Това каза Вежди Рашидов при откриването на заседанието.

В залата присъстват 235 народни представители и има необходимия кворум. С тези думи най-възрастният присъстващ народен представител в 49-ото Народно събрание - Вежди Рашидов откри заседанието.

"За съжаление днес отново се срещаме с омразата, с отказ за диалог, с глупави мантри за минало бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес ние - живите създаваме онова, което ще е необходимо за бъдещето", допълни той.

Народните представители положиха и клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Най-важната задача на новите депутати е да изберат председател на 49-я парламент.

Вижте церемонията по откриването на 49-я Народно събрание НА ЖИВО: