На официална церемония в длъжност стъпват министрите от второто служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Те ще положат клетва, а президентът Румен Радев ще представи приоритетите и задачите на служебното правителство.

Церемонията започна с химна на България. След което държавният глава описа в каква ситуация е поело държавата предходното служебно правителство, което е в почти същия състав и в новия си мандат. Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус - цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, заяви Румен Радев.

Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората.

Радев смени само един министър, кой е новият в кабинета "Донев 2"?

Румен Радев обяви имената на служебните министри

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети, припомня Дарик. Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. В четвъртък със свой Указ президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната.

В новото служебно правителство на Радев премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.