Слави Трифонов обяви, че партията му "Има такав народ" няма да прави безпринципни коалиции, нито пък коалиции на малцинството, а ще вземе мандата от президента Румен Радев и ще направи всичко въздможно, за да го осъществи.

"Явихме се на два парламентарни вота, подкрепата, която получихме е изумителна. Оценяваме вашето доверие. Разбрахме оценката за нашата последователност. Гледайки резултатите, виждаме, че очаквате да ги изпълним с политически решения и начело на държавата да бъдат поставени хора, експерти в своята област, които да свършат работа", посочи той в изявление, излъчено по неговата телевизия.

Трифонов настоя, че ИТН няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС, няма да прави калиция с нито една партия, а ще поеме риска да създаде собствено правителство, защото "няма правителство на малцинството, защото всички правителства са на България. Ще вземем мандата и ще представим свой състав на кабинет, съставен от експерти във всяка една област", посочи той и допълни, че е пожелал успешни служебни министри, като Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, да останат и в неговия кабинет, но те му отказали категорично, затова Слави Трифонов обяви номинациите си.

Изненадващо или не, завъртялото се през последните дни име на Николай Василев, бивш министър в кабинета на НДСВ и на Тройната коалиция, е номинацията му за бъдещ премиер на България.

Той бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

Ето и останалия състав на кабинета на ИТН:

Министър на финансите – Мария Бойчинова, Любомир Дацов - министър на икономиката, Министър на образованието - Наталия Митева, Красимир Ненов – министър на енергетиката, Министър на здравеопазването - Велислава Петрова, имунолог, Министър на региноланото развитие и благоустройството – Михаела Лашова, Министър на транспорта – Христо Алексиев, Министър на туризма – Ивайло Кожухаров, Министър на земеделието - Пламен Абровски, Министър на отбраната – Теодора Генчовска, експерт по отбрана и въоръжени сили. Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова, Министър на културата – Станислава Армутлиева, Министър на правосъдието – Петър Илиев. Министър на младежта и спорта – Радостин Василев, Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова, Вицепремиер и министър на външните работи - Ради Найденов. Вицепремиер и МВР министър – проф. Николай Радулов.

Приоритетите на правителството пък ще бъдат:

Построяване на необходимия брой детски градини. Те ще поемат всички деца без места.

Построяване на чисто нова Ддетска болница, закупуване на хеликоптери за спасителни и медецински цели, конструиране на всички магистрали, закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели.

Стартиране на приватизацията на ББР - 51% мажоретарен пакет и 49% през фондовата борса, рязко осветляване на процедурата за обществени поръчки, изкореняване на порочната практика да се плащат милиарди авансово, извършване на бързи съкращения в администрацията.

Въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев.

Закриване на спесъдилищата и спеспрокуратурата.

Подаване на заявление на България за членство в европейската космическа агенция - "ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА, ще направим всичко възможно и да изпратим един северно-македонски астронавст", зарече се Трифонов.

"Време е за идеи, не за постове", настоя той и продължи: "В последните години парламентът беше смачкан и унижен. В последните години България беше премиерска република. Уверен съм, че изброените приоритети не могат да бъдат само на една политическа паратия или само на 60 депутати. Аз съм убеден, че това са приоритети за всички българи, но предстои да видим дали ще са приоритети и за всички български партии".

В заключение лидерът на ИТН се зарече: "Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона".

В началото на словото си, Трифонов припомни, че той не е имал намерението да прави партия, нто след провала на раферендума му, и след незачитането на резултатите на суверена от страна на политиците, той е решил да направи това, което повелява морала и закона.

"Като не можем да променим нещата отвън, начинът бе да промени нещата отвътре. Това и направихме, сдружихме се и реализирахме политическия проект "Има такъв народ".