Националната следствена служба вече ще бъде независим орган в състава на съдебната власт, извън Прокуратурата. Това реши на първо четене парламентът, който прие промените в Закона за съдебната власт, внесени от "Възраждане" със 117 гласа "за". Подкрепата дойде от депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и на вносителите, както и на един-единствен депутат от ПП - бившия шеф на Следствието Бойко Рашков.

Против бяха единствено народните избраници на "Демократична България" и четирима от ПП, като останалите от групата им се въздържаха. "Въздържал се" гласуваха и депутатите на "Български възход".

Наред с възстановяването на предишната независимост на Националното следствие законът въвежда и механизъм за контрол над главния прокурор. Той вече ще може да бъде разследван заедно със своите заместници от директора на Националната следствена служба при съмнение за извършено престъпление.

Мотивите на "Възраждане" са, че по този начин шефът на следователите ще може да предлага на ВСС предсрочното отстранява на обвинител №1, когато са налице законовите основания за това. В проекта се предвижда директорът на Националната следствена служба да получава функциите и на разследващ прокурор, когато се отнася до обвинител №1 и заместниците му. 

Бившият шеф на НСлС Бойко Рашков заяви от трибуната, че независимо от мнението на своята парламентарна група ПП, ще подкрепи промените на "Възраждане" с аргумента, че независимостта на Националната следствена служба трябва да бъде възстановена.

"Аз ще подкрепя връщането на независимостта на следствието", каза Бойко Рашков. Той подчерта, че не е ефективно следователите да бъдат подчинени на прокурорите и даде за пример как в момента дори следовател да намери грешки в разследването, прокурорът не се съобразява с мнението му. "Аз съм работил с двама главни прокурори, като директор на НСлС, дори и промени в Конституцията, ако трябва, но да се върне мястото й на независим орган", заяви Рашков и посочи, че в момента следователи и прокурори са едно цяло структурно. "Един следовател, назначен от прокурорската квота, няма как да разследва прокуратурата", напомни още Рашков.

Изказването му обра комплиментите на ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и БСП.

От ДБ изтъкнаха като аргумент своите съмнения относно възможността шефът на следователите да разследва главния прокурор. Депутатите на "Демократична България" смятат, че следователят няма да е достатъчно независим и затова държат на своето предложение в НПК контролът и разследването да се извършват от съдия.  От ПП също предпочитат съдия, защото не вярват, че следователят ще остане независим. 

Пленарната зала прие и законопроекта за промени в съдебната власт, внесени от Министерския съвет, който предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт. Въвежда се и изискването Инспекторатът към ВСС да приеме Кодекс за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството е продиктуван от ангажименти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост.