Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова дава в момента извънреден брифинг в сградата на Министерството на икономиката и индустрията. Темата е нормативни изменение в законодателната рамка по отношение на употребата на райски газ от децата.

Днес наредих следните мерки. Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове, както и онлайн за продажбата на райски газ. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

Там където КЗП установи, че това се случва, ще издава временна забрана за продажба. Ако тази мярка не се спазва, ще бъде наложена глоба от 25 хил. лв.

Припомняме, омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф. Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична.

Гледайте НА ЖИВО: