Втори тур консултации с партиите започват при президента Румен Радев, след като преди ден от ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената кандидатура за председател на ЦИК  – Красимир Ципов. Причината за решението е подозрението, че опонентите им готвят капан и са влезли в „престъпен сговор“.  Така топката се озова отново при президента.

На свой ред Десислава Атанасова от ГЕРБ поясни, че са оттеглили името на Ципов по негова молба. Определи като некоректни твърденията за безотговорност. Поясни, че на масата имало партии, които са върнали мандата за кабинет дори без да предложат състав. Само ГЕРБ направило това. По същия начин направили и за шеф на ЦИК. Той обаче ще трябва да носи отговорност за ИК, който има протовоконституционни текстове. Затова сега предлагат Димитър Димитров за зам.-шеф на комисията.

Тошко Йорданов от ИТН поиска да благодари на Борисов, защото показал, че демокрацията не струва пет пари. Вкарвате ни в лек абсурд, защото всички тук се подписаха под протокол от предишната срещата. Искате сега да се откажем от този протокол. Логиката изисква да еот вашата група, каза Йорданов. ИТН призова ГЕРБ да посочи за шеф някои от другите си кандидати.

Иван Иванов от БСП пак застъпи тезата им, че е неприемливо ГЕРБ да оглави ЦИК, но след като процедурата вече е минала, действията им били опит за саботиране на изборния процес. Също призова ГЕРБ да издигнат кандидат. Голямата отговорност за случващото се лежи върху тях, каза Иванов. Поясни, че имат решения на техните органи в БСП да не излъчват лице за шеф на ЦИК.

Мустафа Карадайъ на свой ред поясни, че ситуацията е странна. И на предишната среща имало заявки от страна на ГЕРБ, но били притеснителни мотивите, за които се оттегляне на кандидатурата. Напомни, че ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона.

Христо Иванов от ДБ поясни, че миналия път обсъждали принципа, че най-голямата партия има право да оглави ЦИК. ГЕРБ твърди, че има определени права, защото са получили най-голям изборен резултат, каза той. Поясни, че нямало лични нападки срещу Ципов. По думите му това,че една партия има най-много гласове, не означава, че с нея може да се работи. Диалог не може да има на всяка цена, каза Иванов. Поясни,че ГЕРБ се опитват да създават хаос.

"Има такъв народ" предложи Камелия Нейкова за шеф на ЦИК. Номинацията й събра подкрепата на останалите формации.

Според юристи е възможно ЦИК да заработи без шеф, като заместниците да упражняват правомощията на ротационен принцип или пък втората по големина сила – в случая ИТН - да предложи такъв. Вече има и спекулации, че това може да е Камелия Нейкова, която е издигната от ИТН и преди е била член на ЦИК. Така ще се избегне блокиране на процедурата, което би отложило предсрочния вот за след 11 юли. Ако пък постъпят няколко предложения за председател, тогава ще се тегли жребий между тях. При всички положения обаче старата ЦИК ще продължи да работи докато не се състави нова.

За по-късно пък е предвидено изслушване на всички 15 номинирани за състава на ЦИК. В него ГЕРБ- СДС имат 4 души, ИТН и БСП са с 3-ма, ДПС и ДБ съответно с 2-ма, а ИМВ само с един. Всяко от формациите ще има човек в ръководството. Онези, които не получат мястото на председател или секретар, ще имат по един заместник.

Ето кои са кандидатите:

ГЕРБ – Красимир Ципов, Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева

ИТН - Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов

БСП – Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева

ДПС - Севинч Солакова и Ерхан Чаушев

ДБ - Цветозар Томов и Любомир Георгиев

ИМВ - Росица Матева

При първия тур консултации Солакова бе номинирана за секретар, Нейкова, Войнов, Томов и Матева за зам.-председатели, а Ципов – за шеф.