С пълно единодушие комисията по отбрана одобри на първо четене предложението в Закона за отбраната, което ще вдигне военните заплати с 30 процента от догодина. Между двете четения има и нови предложения на Министерството на отбраната.

От 1450 лв. на 2200 лева ще скочат заплатите на военните от догодина, ако предложението мине и на двете четения в пленарната зала. За увеличението ще са нужни 520 млн. лева.

По време на заседанието стана ясно, че финансовото министерство не подкрепя мярката

Единодушното решение на всички парламентарни групи председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев коментира така:

"Всички осъзнават необходимостта от подобно решение. Защо то досега не се е случило? Явно не е било досега приоритет на предишните ръководства на Министерството на отбраната!".

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза:

"Досега изтъкнахме като причина недостатъчно заплащане, липсата на конкурентност на пазара на труда. Сега вече имаме този силен инструмент. Това е голямо задължение ние да започнем широка кампания за набиране и попълване на вакантните ни длъжности. Надявам се в зала да има същото единодушно гласуване и подкрепа за нашите въоръжени сили".

Между двете четения министерството на отбраната поиска варианти за по-високи месечни заплати за цивилни служители като IT специалистите в армията, летателни специалисти, заетите с усвояването на новата техника, пише БНР.

Очаква се точката да влезе тази седмица за обсъждане в зала.