Пловдив се оказа рекордьор на последните местни избори. Оказва се, че под тепетата най-малко хора са отишли до тъмната стаичка, за да дадат своя вот за управници на града. Причината за това е комплексна и вероятно социолози и коментатори ще се поупражняват над нея. Това, което изпъква на пръв поглед обаче, е масовата апатия на пловдивчани, породена от... разочарование.

На заключителната пресконференция на ЦИК бяха представени данните за окончателната активност на гласуването на местните избори, която е 42.10% . От 3 976 425 избиратели, вписани в списъците за гласуване на втори тур, правото си на глас са упражнили едва 1 674 147 души, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

По данни на ЦИК най-висока активност е отчетена в Белене – 83,3 %, и в Георги Дамяново – 83,33 %. Рекордьор за най-ниска избирателна активност е Пловдив – под тепетата са гласували само 28,91%. Много малко хора са излезли до урните и във Варна – 28,97%.

От всички гласували на изборите в София, 21% са гласували с преференция, в Пловдив – 36% от избирателите, а във Варна – 45%.

"Общият брой на жалбите, сигналите, извън тези, които са получени в двата изборния дни – 27 октомври и 3 ноември, е 348 – това са жалбите и сигналите, които през времето от насрочването на изборите до днешния ден са получени извън двата изборни дена", каза Андреев. 78 от тях са срещу решения на общинските избирателни комисии, 137 са относно регистрацията на кандидати, партии и коалиции. 18 от тях са за повторно преброяване.

„Ние сме отнесли тези сигнали до общинските избирателни комисии и до административните съдилища, които са компетентни да се произнасят по всички жалби срещу резултатите от изборите“, посочи той. В ЦИК са получени и 98 жалби и сигнали за предизборната кампания.

"7 жалби за купуване на гласове са постъпили в ЦИК", допълни Андреев. Той подчерта, че по отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност, те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследване, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.