„Не може България да седи без външен министър. Президентът трябва веднага да подпише указа, на практика в момента нямаме външен министър“. Това заяви пред журналисти председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Право на премиера е да извършва смени на министри, зам.-министри, единствено призоваваме, че не може в момента България да стои без външен министър. Радев да изпълни Конституцията, а не да я нарушава, не виждам защо забавя указа си“, подчерта Пеевски.

За изборите Пеевски каза, че не може да предопредели резултатите.

„Кой на кое място е, хората ще преценят“, посочи той.

„Не съжалявам за промените в Конституцията, седя зад всичко, което сме гласували и сме направили заедно. Колегите да не се отричат от тези 9 месеца“, коментира Пеевски.

По отношение на Живко Коцев, той заяви, че „това е най-големият корупционен скандал, който сме имали в България“.

На 15 април премиерът Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев служебният министър-председател предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел е била трудна, пише bTV. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

Първоначално Димитър Главчев предложи в състава на служебния кабинет Ивайло Ценов за поста външен министър. Ценов е 15 години консул на България във Виена, Австрия. Димитър Главчев обяви, че се е ръководил в избора му от добрите връзки с Австрия – страната, която ни спира за влизането в Шенген по суша.

Ден преди кабинетът да се закълне, Главчев смени избора си. Причината – Ценов се отказал от участие в правителството по семейни причини.

Той предложи Стефан Димитров за поста министър на външните работи. Димитров е посланик на България в Черна гора. Той е заемал постове в Министерството на външните работи и е бил консул във Франкфурт.