Председателят на ДПС Делян Пеевски се яви на заседанието на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и тази около бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

„Приготвил съм десет разследвания, свързани „Продължаваме Промяната – Демократична България”, които са потулени от прокуратурата. Обвинявам ги в зависимости с главния прокурор, директно със срещи. Няма да позволя хората, които владеят съда и прокуратурата, да лъжат и да ме забъркват мен в тези неща”, посочи Пеевски.

Той каза, че е дошъл на заседанието по собствено желание, защото на предната комисия е бил „забъркан от някои представители на „Корупционния фонд” и на някои „партии на кеша” в някакви влияния в Съдебната система, „Булгартабак” и други”.

„Поисках справка, през моя адвокат, до Софийската градска прокуратура за това дали съм имал участие в делата за „Булгартабак” и дали съм имал някакво съучастие в дейностите на Мартин Божанов”, обяви Пеевски, цитира от БТА.

Справката на адвоката му беше прочетена пред комисията от Хамид Хамид от ДПС. Според нея с оглед извършена проверка се установява, че в периода, в който е изпълнявал длъжността „следовател” в следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Делян Славчев Пеевски не е участвал в разследвания, свързани с „Булгартабак Холдинг” АД, не е участвал в разследвания съвместно със следовател Петьо Петров, не е разпитвал по водено разследване Божанов.

Пеевски настоя във временната комисия да бъдат призовани за изслушване Лозан Панов и Христо Иванов относно зависимости в съдебната система. Той призова също Иванов да бъде попитан колко срещи е имал в съда и с главния прокурор; дали е предлагал заместник главни прокурори; искал ли е да овладее цялата прокуратура и какво общо има със Съюза на съдиите.