Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми.

Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили, каза още Милева. 

"Общо над 800 000 лева не бяха включени в опитите за изборната търговия", каза още говорителят на главния прокурор.

От брифинга стана ясно, че са задържани петима души, които са били кандидати за народни представители.

Лицата, за които се водят производства са пет - те са били кандидати за депутати - от тях двама са задържани с постановление на прокурор до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите са с мерки „задържане под стража”, разкри административният ръководител на Софийска градска прокуратура Яна Кирилова.

„В някои населени места сумата за купуване на глас е била на цена 80 лева, а на други – 35“, добави Сийка Милева по отношение на схемата за купуване на гласове. "На всеки застъпник се заплащало по 100 лева, а той трябвало да заведе до урните поне трима гласоподаватели".

По случая са иззети мобилни телефони, компютри и списъци. Извършват се експертизи.

Очаквайте подробности!

Разбитата група за купуване на гласове в Пловдив - финансирана от чужбина