Кирил Петков наруши правилата и се появи непоканен на дебата в бТВ вместо Венко Сабрутев. Мария Цънцарова обвини "Продължаваме промяната", че не спазват уговорката. Томислав Дончев и Деница Сачева напуснаха студиото след като предупредиха, че в тази държава трябва да се спазват правилата.

Кирил Петков се появил в бТВ 15 минути преди дебата и поставил в неудобно положение телевизията, защото участниците били уговорени предварително и темите също и партиите изпратили подходящите специалисти по темите.

Томислав Дончев, който бил на 15 минути път от телевизията също се появил, обясни самият той, защото сметнал, че дебатът е отворен и може да дойдат всякакни участници, щом се е появил Петков. Но след това заедно с колежката си Деница Сачева напуснаха студиото.

В началото водещата Мария Цънцарова обясни, че в последните дни са били в комуникация с партиите за участието на техните представители в дебата. Сега обаче сме изправени пред безпрецедентна ситуация, защото в последният момент един от участниците - Венко Сабрутев от ПП, не се яви за началото на дебата. Без презупреждение, обяви тя. Пред студиото на бТВ се оказа бившият премиер Кирил Петков, допълни тя.

Защо, г-н Петков? Къде е Венко Сабрутев, попита Цънцарова.

Казусите са толкова важни пред България в този момент, че когато Венко не можа да дойде, аз реших - няма по-добър човек от ПП в момента да адресира българските избиратели, освен мен, отвърна Петков. И това, което в момента се вижда от дясната ми страна е, че ГЕРБ през цялото време се страхуваше за направи дебат с г-н Борисов и между нас, можеше да избере или мен, или Асен Василев, но този страх не можаха да го излъчат и в момента виждаме двама кандидати на ГЕРБ, допълни той.

Вие нищо не сте видяли още, отвърна му Томислав Дончев.

Г-н Петков, ние държим на правилата и смятаме, че е важно политиците да подхождат по същия начин, контрира го пък водещата. И критикува съпредседателя на ПП, че не е предупредил телевизията за това, което се случва в момента.

Дължим на българския народ да има абсолютното знание кой ще води политиката на България след 2 октомври, отвърна Петков.

Правилата важат за държавата. Ако вие не се съобразявате с правилата, по които сте приели да участвате в дебата ни, защо да ви вярваме, че ще го правите в държавата, обясни Цънцарова.

Забележете, аз дойдох, когато Венко Сабрутев не дойде. А тук вече има двама кандидата, защото явно ги е страх, отвърна Петков. И обясни, че Сабрутев не е в студиото по лични причини.

Тук Цънцарова обясни, че поведението на ПП е отключило основателното недоволство на екипите на останалите политически сили, защото всеки от тях е съобразил участниците в този дебат спрямо експертизата на останалите. Това била причината до последния момент от ГЕРБ-СДС до последния момент да не са категорични дали ще участват в дебата.

Аз разбрах, че това е свободно мероприятие, където всеки, който е поел интерес, може да се включи. Аз се оказах наблизо, на 15 минути, и реших да се включа, за да ви кажа само няколко много важни неща, обясни Дончев. Тук Кирил Петков се опита да го прекъсне на два пъти, но и водещата не му позволи.

Политическият сблъсък, дебатът на идеи, на принципи, на цели, на програми, който има програма, разбира се, е изключително важен. Но преди това има един друг разговор - за правилата. Ако ние не покажем, че сме в състояние да спазваме правилата всуе с всичките ни обещания, цели, приоритети и програми..., коментира зам.-шефът на ГЕРБ. И даде пример - телевизията ако бе организирала дебат на тема образование или здравеопазване, ГЕРБ да бяха изпратили проф. Костадин Ангелов, а след 10 минути да се окаже, че е по газова тема?

Тук Петков се опита да го прекъсне с въпрос: Къде е Борисов?

От самото начало стана ясно, че е невъзможно лидерите на партиите да участват в този дебат, той не е лидерски, отвърна му Цънцарова.

Вие не уважавате правилата, не уважавате законите, не уважавате конституцията, обърна се към Петков и Деница Сачева.

Народът има право да знае кой ще води след 2 октомври и лидерите трябва да дадат своята позиция. Ако един от нас не може да дойде, най-коректното нещо е да изпратим лидера, защото българският народ гласува, отвърна Петков.

Но водещата отговори, че от телевизията не са били предупредени за ситуацията в нито един момент. Трябваше да имаме съгласието на участниците в този дебат, дължим го на хората, обясни Цънцарова.

Преди да напусна студиото - има един важен разговор. Освен дебата за цели и приоритети, това е разговор за правилата, кой ги спазва и кой не. Може в рамките на днешния дебат да проведат и друг разговор - за свободата на словото, каза Дончев. Той пожела приятна вечер и заедно със Сачева напуснаха студиото.

Очаквайте подробности!