Държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. квоти, чиято единична средна цена за е около 21 евро. Общо са платени 324 млн. лева. Това заяви на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова.

„Платената сума гарантира стабилно функциониране на централата и няма да се стига до спиране на мощностите, каквито опасения имаше“, каза още Петкова.

Министър Петкова обяви още, че КЕВР днес излезе с решение за одобрение на третата фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ обяви и ще даде отговор дали е налице интерес към новата тръба и доколко проектът е икономически целесъобразен. Срокът на процедурата е до 31 януари 2019 г.

 

„Булгартрансгаз“ обяви днес и обществена поръчка за изграждането на нова газова тръба от българо-турската граница до Сърбия. Обществената поръчка е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Стойността на обществената поръчка е 2,286 млрд. лева без ДДС, каза още енергийният министър.

Енергийният министър съобщи също, че са осигурени средствата за строежа на газовата връзка с Гърция. Компанията, която е ангажирана със строежа – „Ай Си Джи Би“, ще получи средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Договорът е подписан с Министерството на икономиката. Ще бъдат осигурени 39 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. До няколко месеца ще тръгне строителството.