Бившият министър-председател на България Бойко Борисов изглежда на път да спечели първото място на парламентарните избори, въпреки че фрагментираният партиен пейзаж показва, че страната може да се насочи към продължителен период на политическа парализа. Такъв е коментарът на агенция Блумбърг след първите прогнозни резултати след проведените в България парламентарни избори.

6 партии сигурно влизат в бъдещия парламент, две са с шанс. Кои са те?

"Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа за Петков означават, че пред нито един от лидерите няма ясен път за съставяне на правителство. Един продължителен период на изграждане на коалиция - и дори перспективата за пети избори - може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последиците от руската инвазия в Украйна", пише в анализа си агенцията. 

Кой колко места получава в парламента?

 "Става все по-трудно да се състави правителство", цитира Блумбърг изявление на българския президент пред репортери в София по-рано днес, след като даде своя глас.

Партийните лидери ще имат три възможности да сформират мнозинство. Ако това се провали, президентът ще бъде принуден да свика нов вот, информира агенция Блумбърг.

Възраждане мина БСП, разликата между ГЕРБ и ПП се стопява, Слави - аут