Трябва ли здравният министър да подаде оставка – този въпрос не е разискван в парламентарната група на ПП-ДБ. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Думите на финансовия министър Асен Василев от сряда били негова позиция, която не е нова, коментира още Божанков. Позицията на премиера също била ясна, смята депутатът, и тя е, че уволнението на шефа на „Пирогов” е в компетенцията на ресорния министър.

„Да поискаме или подкрепим оставка – този въпрос в нашата парламентарна група не е обсъждан”, каза Божанков.

„Не знам кой е номинирал Хинков за министър, но когато се формираше кабинетът, той се ползваше с доверието на всички”, каза депутатът.

Кога Христо Хинков би подал оставка

По думите му трябва да има одити във всички болници, за да няма спекулации защо един директор се сменя, а друг не. Резултатите от тези проверки трябвало да бъдат публични.

„Не звучи добре всеки ден да има спорове за политика, назначени, законопроект. Виждал съм и друг механизъм на управление на държавата, когато Борисов с мнозинство решаваше по настроението което и както си иска, включително в парламента. Не ме притеснява ситуация, в която има взаимен контрол и всяко едно назначение се дискутира, оспорва, ако трябва се оттегля”, коментира още депутатът в ефира на Нова.

„В много спешен порядък трябва да се фокусираме върху бюджета и Конституцията. В контекста на механизма за назначения не може в момента да обсъждаме 30 регулатора, защото те са спорни. Всяка ПГ ще предложи, другата ще отхвърли”, коментира Божанков.

По думите му така е и с Конституцията, така е и с бюджета. „Ако трите теми ги съберем на едно, допускам, че нито едната няма да свърши добре”, каза Божанков.

„Нашата позиция е, че до Нова година трябва да приемем промените в Конституцията. Това е ключова реформа, едно от основанията да направим правителство. След тази реформа започваме да изработваме механизма за регулаторите”, каза Божанков.

Там трябвало да има няколко водещи принципа.

„Първо не трябва да се парцелират тези регулатори”, заяви Явор Божанков.     

Според него „няма пазарлък” да вървят ръка за ръка гласове за Конституцията срещу хора в регулаторите.

„Всички са съгласни, че тази реформа трябва да се случи. Има разговор за това как трябва да изглежда квотата на НС в държавното обвинение. Има разговор за служебния кабинет и регулиране на правомощията му със закон. Но няма разговор – сега ще гласувате съдебната реформа, за да … В момента най-важната тема е бюджетът, защото общините чакат инвестиции”, каза Божанков.

„Промените, които правим в момента, са фундаментални за начина, по който функционира съдебната власт. Разделяме двете колегии, в момента има смесване на властта на прокурори и съдии. Това приключва”, каза Божанков.

„Ние имаме ясно съзнание, че тези промени не са конюнктурни, те не са за един човек. Дори за президента, защото някой казва - вие сега орязвате служебния кабинет. И един вид това е отмъщение за президента. Не, този президент показва системен проблем, служебната власт беше безконтролна. Затова предвидихме, когато има служебен кабинет, Народното събрание да продължи да функционира”, каза Божанков.

Относно предстоящата ротация, Божанков коментира, че „никой не може да поиска фундаментална промяна, без другия да е съгласен”.

„Още при създаването на този кабинет, беше ясно какво ще се случи на ротацията. Ако има министри, които трябва да бъдат сменени, това ще се обсъжда между двете коалиции”, каза Божанков.

Според него има шанс България да бъде приета в Шенген до края на година. „Сигналите са добри”, каза Божанков. „България ще бъде приета в Шенген и този кабинет ще вкара България в Шенген”, допълни той.