"Продължаваме промяната" внася сигнал в ДАНС. От партията посочват, че е възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на България и допълват, че сигналът е свързан с „установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите й във връзка с граничния контрол на пункта „Капитан Андреево".

"Днес от „Продължаваме Промяната“ (ПП) подаваме сигнал в ДАНС срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)". Това каза във видеообръщение, публикувано във фейсбук страницата на ПП съпредседателят на партията Кирил Петков.

"Както знаем „златната лаборатория“ на задкулисието, която години наред прекарваше отровни плодове и зеленчуци в Европейския съюз обжалва своите дела да бъде изкарана оттам и по някаква случайност служител на БАБХ решава, че няма да плати своите такси и по този начин опропастява на трета инстанция това дело", заяви Петков.

Кирил Петков с очаквания за нови избори

"Задкулисието има своите пипала навсякъде, но ние ще стоим и ще осветляваме всеки служител на държавната администрация, който защитава частните интереси на задкулисието, вместо да защитава интересите на гражданите", посочи още той.

Части от ГКПП „Капитан Андреево“ вече са обявени за стратегически обект от значение за националната сигурност с решение на служебното правителството. Според това решение ДАНС проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в помещенията и упражнява специфична защита, включително информационна и физическа.

„Всички вече знаем, че България е на път да получи пореден отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. Българите все още няма да можем да пътуваме без паспорт, както останалите европейци. Въпреки че нашите служби и администрации са положили много усилия през последните години и технически страната ни е готова. Но на нас ни се каза от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем с корупцията и с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството „Петков” започна мащабни реформи, за да възвърнем доверието както в българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Акцията на ГКПП „Капитан Андреево” беше основополагаща, за да може европартньорите ни да видят,че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна”. Това заяви Даниел Лорер от ПП при внасяне на сигнала в ДАНС заедно с още представители на партията.

По думите му обаче БАБХ изглежда саботира акцията, подета от кабинета „Петков”. „Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на мерките, които взехме, за да не се повтаря ситуацията там”, подчерта Лорер.