Представителят на България в НАТО Драгомир Заков ще бъде предложен за нов военен министър на мястото на ген. Стефан Янев, чиято оставка беше поискана вчера от премиера, потвърди премиерът Кирил Петков пред журналисти в НС.

Ще поискам оставката на Янев, никой министър не може да води своя външна политика

Иначе Петков обясни, че предложението за Заков е съгласувано с коалиционните партньори. Самият Заков късно снощи е потвърдил, че приема поканата от ПП, която му отправили.

"Българската сигурност е в рамките на международната сигурност. Няма по-подготвен човек от него. Той е посланик на България в НАТО. Радвам се, че той потвърди, имаше въпроси дали ще успее с неговото семейство. Той има деца, които ходят на училище", разясни премиерът.

Той лаконично отговори на въпроса защо се е наложило смяна в последния момент, като даде да се разбере, че причината не е в останалите партии от коалицията, които по неофициална информация са били против Тагарев.

"Причината е, че този човек се съгласи", каза Петков. По думите му не е имало никакъв отпор от други институции.

"Аз уведомих снощи президента вечерта. Първо уведомих нашите коалиционни партньори. Не е никакъв отпор от никакви други институции. Това е наше решение. Много се радвам, че българското правителство е свободно да действа", категоричен бе Петков.

Петков обясни, че уважава предходната кандидатура на Тагарев, който ще продължи да подкрепя със съвети.

"Човекът е твърдо застанал зад нашите позиции. От тази гледна точка няма никакъв въпрос", допълни той.

Припомняме ви, че на петия ден след репликата, че конфликтът в Украйна е "военна операция", премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев. Часове по-късно обяви, че предлага за поста бившия служебен военен министър Тодор Тагарев. По ирония на съдбата, през 2017 г. именно Янев освобождава Тагарев като директор на Института по отбрана.

Кирил Петков обяви кандидата за нов военен министър

Защо се е наложила рокадата, не стана ясно.

Кандидатурата на Заков трябва да бъде представена и гласувана в Народното събрание днес, след като бъде свален Стефан Янев.

По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция