Ще поискам оставката на военния министър Стефан Янев. Днес, по време на заседанието на Министерския съвет, ще обсъдим предложението и ще настоявам тя да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание във вторник. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

Той изреди и причините за това да поиска оставката на Янев. „Първо: никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Facebook. Второ: мой военен министър не може да използва думичката "операция" вместо "война" за ситуацията в Украйна. Много хора вече са убити - войници, който са по-малки от моята голяма дъщеря", заяви министър-председателят.

Военният министър няма да подаде оставка, постна тежки думи в мрежата

"Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация", това пък написа министърът на отбраната Стефан Янев във Facebook снощи. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред.", заяви още той.

Министърът на отбраната посочи да не се избързва с етикета война в първия ден на руската инвазия.

"Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата "война". Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика", призова военният министър и добави: "Не е важен етикетът, а това какво се случва на терен. Нека да не бързаме да слагаме етикет. Продължаваме да анализираме ситуацията".

Военният ни министър настоя: По-кротко, да не слагаме етикета "война"