Министър-председателят на България Кирил Петков направи изявление по повод 30-тата годишнина от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. То бе споделено на официалната страница на Министерския съвет на България.

На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава, припомня Петков. Вижте цялото му изявление:

"Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече.", заявява Кирил Петков.

Припомняме, че министър-председателят  заминава на официално посещение в Скопие,  Република Северна Македония на 18 януари 2022 г. Информацията бе  съобщена от правителствената служба.

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест, която бе наложена след положителния тест на Никола Минков на КСНС.