Премиерът Бойко Борисов обяви, че не той ще е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател в бъдещото правителство, което партията му ще предложи, след като получи от президента Радев мандата за съставянето на нов кабинет.

"Много хора държат аз да съм кандидата за премиер, обединението прави силата. Не е редно и аз като Радев да разделям нацията. Ще предложа друг премиер, натовски настроен", посочи той във Велико Търново.

Борисов коментира и евентуално съставяне на служебно правителство и въпроса "страх ли ги е ГЕРБ от него?": "Народът се произнеса и за чекмеджета, чанти. Страх ме е само от Господ".

По думите му, ако се стигне до служебен кабинет би означавало, че партиите не са проявили мъдрост в трудната ситуация.

Борисов каза, че от ГЕРБ може да показват само какво правят: "Влязохме в Банковия съюз, Строи се Хемус, Струма, Европа".

По-рано днес Борисов обяви пред министрите си, че ГЕРБ ще подходи отговорно при предложението за правителство.

"Българският избирател категорично ни постави на първо място. Всички опити на последните в класирането да се изкарват първи или най-значими... Това изобщо не е вярно. Тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, се страхуват от демокрацията", посочи той.

Той припомни оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас се проведоха честно и прозрачно. Според Борисов, констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа.

"Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа", категоричен беше той.