Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция, като посети болницата в Исперих, където бе посрещнат от директора Абдулах Заргар, който наскоро получи българско гражданство, което му позволи да остане на поста си.

Именно там министър-председателят ни обяви новината: От 1 март се отварят ресторантите.

"Повече по тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици", категоричен бе той.

Решението на премиера идва само ден, след като от Сдружението на заведенията изпратиха информация до медиите, че обявяват награда за доказателства срещу министъра на здравеопазването Костадин Ангелов или шефа на Щаба генерал Вецислав Мутафчийски, ако бъдат заловени и снимани как посещават ресторанти или друг тип заведения, като по този начин нарушават собствените си заповеди.

Обявиха награда за хванати в крачка министърът на здравеопазването или шефът на Щаба

Многократно бизнесът настоя в декларации да му се позволи да работи, тъй като търпи колосални загуби, но гласовете им останаха нечути.

Стигна се и до протести в столицата и страната, където стотици хора изразиха желанието си да изкарват препитанието си, но и техните гласове заглъхнаха.

Не бяха чути и предупрежденията на ресторантьорите, че парите за бизнеса им, които са един вид държавна помощ, се бавят с месеци, че ресторанти и дискотеки фалират.

А в Исперих Борисов поясни, че и днес нивата на разпространение на вируса са добри и сме 26 в Европа по заболеваемост и заразяване. Напомни, че в малките населени места и училища са решили да пуснат всички ученици.

"Огромни усилия се полагат", настоя премиерът и поясни, че на всеки Европейски съвет настоява да се въведе единен медицински протокол, защото всяка държава прилага различни мерки - едни искат тест, други не. 

Той благодари на медиите, че информират какво е положението в съседните държави.