Заради фалшивите новини и страха, че социалните може да отнемат деца от семействата им по “норвежкия модел”, патриотите поискаха да бъде отложен с 6 месеца Законът за социалните услуги. Това обаче може да доведе до замразявания на плащания и програми за хората с увреждания.

От 1 януари текстовете трябва да влязат в сила. Те осигуряват домашен помощник и на възрастните, които не могат да се самообслужват. На родителите на деца с увреждания и членове на семейства, които полагат грижи за инвалиди и възрастни, пък законът дава до 30 дни “отпуск” в рамките на една година - ще имат право да оставят своя безпомощен близък в социална услуга или да получат заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90% и повече увреждане, първите 14 дни от услугата са безплатни.

Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция на уврежданията, подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. услуги са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за качеството им.

Въпреки че законът бе приет от парламента, сега патриотите настояват първо да се направи дискусия, която да доведе до промени в текстовете, внесли смут в обществото, пише 24 часа. Визират се именно страховете как щели да се отнемат деца. Протестите на родителите обаче се прехвърлят от документ на документ. Те започнаха срещу Стратегията за детето. После някои съзряха опит за отнемане на деца и в Закона за детето.

Преди седмици пък организатори обясниха, че в Закона за социалните услуги се дават повече правомощия на НПО, като се засилвала и ролята на държавата по отношение на възпитанието и отглеждането на децата. Срещу новия закон се обявиха и от “Атака”. Във вторник, когато Деница Сачева бе гласувана за нов социален министър, те поискаха отлагането му.

Няма да отстъпя от постигнатото по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания, заяви обаче от трибуната Сачева.