„Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Аз се надявам този парламент да заработи по-скоро, защото България не може повече да чака. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритет и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство“, това заяви президента Румен Радев от Пловдив, където днес се срещна с представители на бизнеса.

Служебният кабинет иска смяна на редица посланици

На въпрос дали вижда възможност за съставяне на кабинет, Радев репликира, че това е в ръцете на партиите.

„Изключително важно е партиите да се обединят около приемането на държавния бюджет, да дадат отговор на наболелите финансови въпроси. Пред тях има едно изключително сложно уравнение, защото всички настояваха в предизборната си компания да няма пипане на данъците, нито да се връщат намалените стави, да има увеличени разходи и в същото време да запазим 3% дефицит на бюджета. Това сега те трябва да решат“, посочи президентът, цитиран от Trafficnews.

Радев обяви, че ще свика парламента веднага след като от ЦИК обявят имената на всички народни представители и решението се обнародва в Държавен вестник.

„Веднага щом ЦИК обяви поименния състав ще издам указа за свикване на Народно събрание в първия възможен ден“, поясни Радев.

Борисов свика ИК на ГЕРБ, решават как да съставят правителство

Той даде да се разбере, че този път няма да разтяга процедурата по даване на мандати.

"Какво се случи, след като след миналите избори аз дадох много време, за да има консенсус и разбирателство. Какъв беше резултатът и особено претенциите към президентската институция, че президентът иска да управлява със служебно правителство и затова разтяга процедурата. Има ясни и утвърдени срокове, но нека заработи Народното събрание - това ще бъде показателно как ще се развие рулетката с мандатите", допълни президентът. 

Той отправи призив към политическите партии да не губят и ден.

„Нека не чакат да се развъртят мандатите и тогава да мислят как ще съставят правителство. Още от днес този процес трябва да върви и вярвам, че партиите вече са в диалог, така че да търсят устойчива формула за редовно управление“, допълни Радев.

От партиите зависи дали и кога България ще се присъедини към Шенген, към еврозоната, посочи още Радев. Той изрази надежди, че друг приоритет ще бъде модернизацията на българската армия.

Румен Радев: Няма да бавя свикването на Народното събрание