Президентът Румен Радев призова новоизбраните депутати от всички парламентарни сили да бъдат отговорни пред избирателите си и да вземат бързи и неотложни решения, като той открои най-важното от тях - създаване на работещо правителство.

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е трудно, не следва да е математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция само ще задълбочи кризата – нужни са ясни приоритети, ценностна рамка и ясно политическа отговорност, която не се крие зад фигурата на експертите", посочи той.

По думите му на отминалите парламентарни избори българите са спрели да викат Неволята и са дали глас на волята си.

"Време е, независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатът за правителство, парламентът незабавно да реформира Изборния закон. Необходими са решителни действия на демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, неутрализиране на задколисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Затова е нужен пакт за почтеност и компетенност за номинираните на високи държавни постове", настоя държавният глава.

"В случай, че Народното сабрание не успее да избере правителство, ще изпълня конституционните си задължения и ще излъча служебен кабинет", посочи Радев.

"В политиката някои наричат "опит" своите грехове. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране. Те поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография", обърна се още президентът към народните представители.

"Вие наследявате една институция в криза. Миналото Народно събрание абдикира от парламентарния контрол. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на тази власт", добави Румен Радев. Правният нихилизъм на 44-тото НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог "Нова Конституция", Благодаря на онези, които спряха това политическо и юридическо недоразумение", добави той.

"На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма. Първият инструмент ще бъде възраждането на реален парламентарен контрол над изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя или отдава под наем, нито за заглушава гласа ви. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер. Носите свободната воля и доверието на хиляди избирателите, не сте крепости хора на никой лидер, ако вие самите не му позволите", призова той депутатите.