"Става въпрос за посегателство срещу българска институция, очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по случая и да изправят извършителите пред българския съд. Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона", коментира президентът Румен Радев след опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Той обяви, че ще връчи първия мандат скоро.

"49-ото Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, по държавния бюджет, независимо от изхода на процедурата за излъчване на правителство. Очаквам парламентът да подходи отговорно и да изпълнява своите задължения.

"Отговорност на политическите сили е как се договарят в парламента - при какви условия са готови да влязат в коалиционен формат на управление", каза още Румен Радев.
Президентът Румен Радев участва в официалната церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" от състава на Висшето военноморско училище "Н.Й. Вапцаров" след неговата първа експедиция до Антарктида.

Тържественото събитие ознаменува завръщането на първия български военен научноизследователски кораб след успешно приключената 31-а антарктическа експедиция на родните полярници до българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

Церемонията се проведе на Морска гара – Варна и в нея участваха още министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.